Veel gestelde vragen

Zwangerschaps

cursus

1. Moet ik een zwangerschapscursus volgen?

Niks moet natuurlijk. Het wordt door verloskundigen & gynaecologen wel aangeraden om te zorgen dat je goed voorbereid bent op de bevalling. Je kan een boek lezen, een podcast luisteren of een (online) cursus volgen bijvoorbeeld.

2. Waarom een zwangerschapscursus volgen met partner?

Jullie beleven samen de zwangerschap en gaan ook samen de bevalling meemaken. Ieder in z’n eigen rol uiteraard, maar voor de partner is het ook belangrijk om te weten wat er gebeurt. Zo kan hij/zij goed ondersteunen en gaat de zwangere met meer vertrouwen naar het einde van de zwangerschap & de bevalling. 

3. Is de zwangerschapscursus alleen bedoeld voor een 1e bevalling?

Nee, je kan de cursus heel goed volgen bij een 2e bevalling. Zeker als de 1e bevalling anders is gelopen. Dan kan het fijn zijn om alles te bespreken en van daaruit de aanstaande bevalling door te nemen. Ook kan het fijn zijn om in de drukte van het gezin even een moment te pakken, zoals een cursus, om bewust stil te staan bij deze bevalling.

4. Kan ik Cursus Bevallen naast een andere voorbereiding (Yoga, Centering pregnancy, sport,..)volgen?

Jazeker, het is vaak juist een perfecte combinatie.

5. Wordt de Cursus Bevallen vergoed door de verzekering?

Geregeld wordt de cursus helemaal of gedeeltelijk vergoed. Het ligt aan de verzekering die je hebt. Iedere cursist krijgt een factuur waar de gegevens opstaan die verzekeringen willen hebben. Vraag het na bij jouw verzekering.

6. Wat is de beste tijd om de Cursus Bevallen te volgen?

De cursus volgen is het meest ideaal tussen de 30-35 weken. Vanaf de 30 weken richt je je vaak zelf op de bevalling en zal de verloskundige het daar ook meer over hebben. Het is sowieso fijn om bij 35-37 weken de voorbereiding gedaan te hebben op dit gebied.

7. Wat als de gewenste cursus vol zit?

Dan kan je kijken of een andere cursus rond die tijd uit zou komen, er worden verschillende cursussen aangeboden. Een privecursus of online cursus zou ook een mogelijkheid zijn.

8. Wat wordt bedoeld met 'een nuchtere' cursus?

Er zijn veel verschillende zwangerschapscursussen, voor ieder wat wils. Cursus Bevallen is een vrij theoretische cursus die gericht is op stellen die willen weten wat er gebeurt tijdens de bevalling en hoe je daarop kan voorbereiden. De informatie is realistisch; nut & bruikbaarheid zijn belangrijk. Vooral stellen die geen lange praktijkavonden willen, kiezen voor deze cursus. De ademhalingstechnieken komen wel aan bod, maar zijn meer gericht op uitleg en het zelf thuis oefenen daarvan.

9. Wat als we een bijeenkomst missen?

Kijk bij het plannen van de cursus goed of je die avonden  kan. De groepen zitten vaak vol en aansluiten bij een andere groep is niet mogelijk. Mocht er één ziek zijn, dan is het aan te raden dat de ander toch de cursus volgt, zo is alle informatie toch in huis.

10. Hoe werkt het met betalen voor de groepscursus?

Na het inschrijven van de groepscursus ontvang je een mail en een betaalverzoek van het hele bedrag van de cursus in een keer. De factuur ontvang je bij aanvang van de cursus.

Veel gestelde vragen zwangerschapscursus bevallen Joyce Remmerswaal
× Hoe kan ik je helpen?