Joyce-Remmerswaal-Voorstellen

Joyce

Vertel… wie is de docente achter de praktijk?

Hoi! Mijn naam is Joyce Remmerswaal-van Rooden, geboren in het Bronovo ziekenhuis is Den Haag in 1978. Ik was het tweede kind van mijn ouders. Na een zoon was ik de eerste dochter. Twee jaar later werd met de geboorte van mijn zusje het gezin compleet. De middelste dus. Opgegroeid in Wassenaar, waar ik fijn aan terugdenk. Zelf heb ik ook 3 kinderen gekregen.. Toeval? Dat denk ik niet! Getrouwd met Menno en moeder van Tygo (2006), Maud (2008) en Tijn (2010). We wonen met z’n allen en labradoodle Sammy in Bergschenhoek.

Ouderschap… De laatste 2 koekjes opeten, omdat je 3 kinderen hebt

Waarom dit werk en waarom ik dit het aller-aller leukste vind!

Toen ik zwanger was van Tygo volgden Menno en ik samen een zwangerschapscursus en ik vond dat heel erg leuk & interessant. Lesgeven, maar dan aan mensen die in een hele bijzondere periode zitten in hun leven. Ik besloot de opleiding te doen en na een jaar mocht ik dan zelf de cursussen geven. Ik vond het FAN-TAS-TISCH! De cursussen van die vereniging waren wel heel erg lang, 9 avonden en een terugkomavond. Ik merkte om me heen dat aanstaande ouders behoefte hadden aan een korter programma, maar wel samen als stel te volgen. Toen heb ik mijn eigen cursus geschreven en ben daarmee verder gegaan. Toen onder de naam: van Buik naar Baby.

Sinds 2008 geef ik verschillende zwangerschapscursussen. Zo heb ik de volgende bevalcursussen gegeven:

  • Samen Bevallen (groep & privé)
  • Zwanger & Fit
  • Privécurussen vanuit eigen praktijk
  • Groepscursussen vanuit eigen praktijk
  • Online bevalcursus vanuit eigen praktijk

Wie les wil geven, moet zelf nooit stoppen met leren”

Vertellen over de verandering in het zwangere lijf zorgt vaak voor zoveel herkenning in de ogen van aanstaande ouders. Meestal hebben ze wel wat gehoord of gelezen, maar horen waar dat vaak plassen, rugpijn, maagzuur,… door komt is vaak echt een kwartje die valt. De ‘oh’ en ‘aha’ hoor ik ook best vaak en dat is leuk! Maar het allerleukste vind ik dat er na afloop van de cursus toegegeven wordt, door aanstaande vaders en moeders (!) dat ze eigenlijk helemaal niet een cursus wilden volgen. Maar nu heel blij zijn dat ze het hebben gedaan.

Natuurlijk kan ik dit opschrijven en voel ik me een soort ; wij van wc eend raden wc eend aan, maar ik denk dat mijn eigen benadering hierin een rol speelt.

En wat is die benadering dan?

Zwanger zijn en bevallen is meestal iets heel moois. Maar zeker niet voor iedereen. Laten we daar alsjeblieft eerlijk over zijn, je mag namelijk ook blij zijn als de zwangerschap voorbij is. Niet iedereen gloeit van trots en droomt weg bij elk schopje. Eerlijkheid dus, daar is bij mij absoluut ruimte voor. Heel veel zwangerschapsdocentes omschrijven zichzelf als Nuchter, maar als je dan verder leest of mensen spreekt valt dat nuchtere best wel mee (of tegen…). Voor ieder wat wils he, begrijp me niet verkeerd. Maar belangrijk is wel dat de juiste cursisten bij de juiste docent terecht komen.

Mensen die geurstokjes, zoutlampen, zoemgeluiden en termen als ‘de bloem die opengaat’ willen, moeten niet bij mij zijn. Dan zijn we geen match en dus gaat een goede voorbereiding voor de bevalling niet werken. Ik omschrijf mezelf het liefst als Pragmatisch.

Gericht op feiten, inspelend op de verbinding tussen theorie & praktijk.

Nut en Bruikbaarheid is belangrijk

Voor mij heel belangrijk dat er een Realistisch beeld gegeven wordt van wat je van een bevalling kan verwachten. En weet je wat dat vaak voor uitkomst heeft?

  • Vrouwen zien minder op tegen de bevalling, omdat ze een duidelijk beeld hebben.
  • Ook kijken veel vrouwen goed terug op de bevalling, omdat ze vooraf een kloppend verhaal hadden van hoe het eraan toe gaat (thuis en/of in het ziekenhuis).

Maar minstens zo belangrijk vind ik Luchtigheid en Humor. Laten we het allemaal ook af en toe met een knipoog bekijken, want er is ook veel te lachen rond dit onderwerp, echt!

En dat lachen doe ik vaak, vooral met de aanwezigheid van partners. Mannen hebben echt een andere kijk op zaken en dat maakt het vaak zo prettig & gezellig!

En verder….?

Verder houd ik erg van de zon, chocola, thee, muziek en goede series kijken. Maar ook ga ik graag naar de sauna, een hele dag bijpraten, eten & relaxen met een vriendin! Tijd doorbrengen met mijn gezin staat uiteraard op nummer 1, maar tja… daar denken mijn pubers tegenwoordig vaak anders over. Ik ben zo’n moeder die helemaal gelukkig wordt als ze een keer mee naar de winkel willen 😉 . Kijk… blij zijn met de kleine dingen dus.

× Hoe kan ik je helpen?