Joyce-Remmerswaal-Voorstellen

Blog 2

Vertel… wat maakt Cursus Bevallen een goede cursus?

Zwangerschapscursussen zijn er in alle soorten en maten. Typ op Google wat zoektermen in en je komt pagina’s lang op allerlei cursussen terecht. Dat lijkt fijn… veel keuze. Maar helaas is dat vaak helemaal niet fijn. Want welke kies je en welke past bij jou/jullie? En ik denk dat daar nog wel echt het belangrijkste punt zit: welke past bij jou/jullie?

Heeft u last van keuzestress?

Ja

nee

nu wel

Waarom is deze cursus begonnen!

Cursus Bevallen heb ik ongeveer 15 jaar geleden zelf geschreven. Dit deed ik, omdat door het praten met verloskundigen en zwangeren merkte dat er behoefte was aan een cursus die alle juiste, bruikbare informatie bevatte, maar ook kort en krachtig was. In die tijd (O,o wat klink ik vreselijk oud nu) waren er weinig cursussen die bedoeld waren voor stellen. Meestal was het gericht op alleen de zwangere vrouw. OK een korte, bondige cursus dus voor stellen. Gooi daar het ingrediënt nuchter bij en *hop* daar was de Cursus Bevallen. Toen nog 4 avonden, nu 2 avonden van 2 uur.

Cursus Bevallen is te omschrijven als:

 • Theoretisch
 • Voor stellen (voornamelijk)
 • Nuchter, geen zweverig gedoe
 • Realistische, luchtige benadering
 • Evidence Based
 • Gezellige & ontspannen sfeer
 • Pragmatisch

“Leren is dingen ontdekken waarvan je niet wist dat je ze niet wist”

En uiteraard moet deze manier bij je passen. Iemand die heel andere zaken belangrijk vindt zal eerder kiezen voor een andere zwangerschapscursus. En dat is JUIST goed, want zo is er dus voor ieder wat wils en komen de juiste cursisten bij de juiste docenten terecht.

Hoe ziet de inhoud van de cursus eruit?

Alle cursisten ontvangen van mij het Cursusmapje. Of je nu de groepscursus, de privécursus of de online cursus volgt. In dat cursusmapje zitten informatiekaarten die een samenvatting zijn van de informatie die je tijdens de cursus krijgt. Super handig A5 formaat, dus kan zo de vluchttas is … Ook zit er een Geboorteplan & Kraamplan met invulhulp in.

Geboorteplan:

Mijn plan is dat de baby eruit komt…

Zo heb ik geprobeerd om het idee van deze zwangerschapscursus door te voeren in het materiaal: kort & krachtig.

 • A5 insteek-mapje
 • Informatiekaarten
 • Gebroorteplan
 • Kraamplan
 • Ruimte voor aantekeningen in mapje

En verder….?

Verder vind ik het super Leuk en Gezellig om stellen te leren kennen die in een bijzondere tijd van hun leven zitten. Of dat nou bij de 1e is of bij de 2e. Ook merk ik dat stellen altijd een leuke klik met elkaar hebben in de groepen. Na de laatste avond stuur ik een groepsmail         (met groepsfoto) en daar komen na de geboorte van de baby’s de bevallingsverhalen & een foto van de kleine in. Altijd interessant en leuk om te lezen! Ook worden er vaak groepsapps aangemaakt en houden de stellen onderling zo nog contact. Hoe leuk en waardevol is dat in deze tijd van ieders leven?!

Bij de privécursussen kom ik bij de mensen thuis en dat is heel leuk en persoonlijk. In iemands huis welkom zijn vind ik altijd een cadeautje. Voor stellen is het fijn dat ze nergens heen hoeven en voor mij is het ook wel fijn om mijn tas in te pakken en te gaan… thuis de deur achter me dicht te trekken 😉  Ik ben in die jaren al bij zoveel mensen thuis geweest, super leuk. En… zo kom je nog eens ergens!

× Hoe kan ik je helpen?